Hypotyreos och IVF

Som jag skrivit om tidigare så har jag hypotyreos, dvs låg ämnesomsättning, och jag äter medicinen Levaxin för det. Hypotyreos innebär att sköldkörteln som sitter i halsen inte producerar tillräckligt av ett hormon som heter T4 som alla kroppens celler behöver för att göra sitt jobb, och om sköldkörteln inte klarar att producera tillräckligt med T4 så saktar hela kroppen ner och man kan få en mängd olika symtom. Det är hypofysen som reglerar hur mycket T4 som sköldkörteln ska producera genom att utsöndra hormonet TSH när halten T4 är för låg i blodet, och när ämnesomsättningen är för låg ökar alltså halten av TSH. I Sverige anses ett TSH mellan 0,3-4,5 vara normalt men det har diskuterats om gränsen ska sänkas. Vid IVF så bör dock TSH vara lägre än 4,5 men mer om det senare. Att TSH-värdet är i balans är otroligt viktigt både när man försöker bli gravid och när man är det. En för låg halt av sköldkörtelhormon i blodet kan förhindra graviditet, orsaka missfall och orsaka hjärnskador på fostret. En rätt viktig grej att ha koll på när man kämpar med IVF alltså.

Jag har i samband med mina IVFer frågat om riktvärden för TSH och min medicinering både på min vårdcentral och min danska klinik men inte känt att jag fått gehör för min oro. På vårdcentralen har de sagt att mina värden är ok och att en remiss till endokrinolog (specialister inom detta) bara skulle avslås. Min danska klinik har enbart sagt att det är ok med behandling så länge TSH ligger under 2,5. Då jag har svårt att inte dammsuga nätet efter information när jag är orolig har jag själv hittat (bl a på Sahlgrenskas sida) att vid IVF ska TSH helst ligga mellan 0-1. Jag har även hittat artiklar där man konstaterat att IVF-hormonerna binder upp T4 vilket kan få TSH-värdet att öka kraftigt i samband med stimulering. Det här gäller kvinnor som redan äter Levaxin och har en underfunktion på sköldkörteln, om den funkar som den ska antar jag att kroppen klarar att reglera hormonhalten utan Levaxin. Efter båda mina IVFer så kände jag mycket av symtomen på låg ämnesomsättning under några veckor, och flera veckor efter IVF 2 så var mitt TSH lätt förhöjt. Det fick mig att tro att Levaxinet jag tar inte är tillräckligt under IVF-stimuleringen så jag bestämde mig för att på egen hand försöka få träffa en endokrinolog inför IVF 3. Det fanns två sätt att gå tillväga på, dels att boka tid privat och dels skriva en egenremiss. För drygt 1,5 månad sedan ringde jag till Carlanderska och bokade en tid där och jag skrev även en egenremiss där jag kortfattat skrev om min historia, att jag håller på med IVF och listade alla mina hormonprover och skickade den till Sahlgrenska.

Jag hade inte så stora förhoppningar om egenremissen men efter bara en vecka kom det hem ett brev där jag blev kallad till provtagning. Några dagar efter blodprovet så kom det ett nytt brev från överläkaren på endokrinologen där hon rekommenderade mig att sänka Levaxinet lite för nu låg mitt TSH på 0,15 och sedan lämna nya prover fyra veckor senare. Hon skrev även om det som jag läst mig till, dvs att vid stimuleringen så binds T4 upp i kroppen och vid nästa stimulering så rekommenderade hon mig att öka dosen och höra av mig till dem för eventuell mer provtagning och kanske ytterligare justering av dosen. Åh vad skönt det var att få bekräftat det som jag försökt fråga om så länge! Också skönt att bli tagen på allvar och få hjälp. Däremot så tyckte jag det kändes lite osäkert om jag faktiskt skulle få komma dit och prata med en läkare vid nästa IVF och jag hade en behov av att få prata med någon. Därför bestämde jag mig för att använda tiden jag bokat på Carlanderska ändå trots att det är snordyrt att gå till endokrinolog privat och jag var där igår.

Läkaren började med att berätta lite allmänt om hypotyreos och sedan frågade han mig om min historik. Tydligen så är det vanliga att man har så kallade TPO-antikroppar i blodet om sköldkörteln inte orkar producera tillräckligt med hormon. Anti-kropparna tyder på en autoimmun sjukdom som angriper sköldkörteln men jag ligger inom normalintervallet. Det finns inte heller vad jag vet hypotyreos i släkten vilket är en annan vanlig orsak, så han kunde inte tala om vad mina problem beror på vilket hände ibland. För första gången på två år var det en läkare som faktiskt undersökte mig fysiskt för detta. Det var visserligen lite märkligt när en man jag inte känner ställer sig bakom mig, lägger båda händerna runt halsen och börjar klämma men domen blev att min sköldkörtel känns normal fast kanske något mindre än normalt. Svängningar i TSH kan bero på mycket och de kan vara tillfälliga men läkaren tyckte att det verkade som om jag ändå har en äkta hypotyreos.

Vi pratade också en del om hypotyreos och medicinering i samband med IVF. Han sa att om man inte äter Levaxin så brukar gränsvärdet för TSH vid IVF vara 2,5. Om man äter Levaxin så brukar man dock sätta gränsen vid 2,0 men det skadar inte att ligga lägre om man tål Levaxinet bra. Det är tydligen väldigt olika hur man mår när TSH-värdet går ner men eftersom jag inte kände av något speciellt när jag låg så lågt som 0,15 så tyckte han att jag kunde pressa ner TSH-värdet mellan 0-1 inför nästa försök och öka på medicinen lite mer när jag startar stimuleringen. Någon gång under samtalet sa han också att ett lågt TSH kan göra att ägget fäster lättare så jag kommer definitivt följa råden jag fått både av honom och av Sahlgrenska. Ska lämna nya blodprover i veckan på Sahlgrenska och det ska bli spännande att se vad mitt TSH ligger på nu efter den lilla dos-justeringen jag gjorde för fyra veckor sedan. Kanske vet vi snart hur vi ska ställa in Levaxinet för att kunna styra TSH-värdet inför IVF 3.

Annonser

7 thoughts on “Hypotyreos och IVF

 1. Hej, först vill jag säga att du är stark som kämpar på trots motgångar och tråkigheter längs vägen. Vad bra du tagit tag i detta med TSH, både imponerande och spännande att läsa om. Ska till en zonterapeut på måndag som är specialiserad på fertilitet. Vid vårt samtal igår tog han upp sköldkörteln som otroligt viktig för fertilitet och rekommenderade Levaxin inför och i samband med äggplock och återföring. Intressant då att läsa detta dan efter. Tack för att du delar med dig! Kram och lycka till framöver

  Gilla

  • Tack Sandra! Låter intressant med zonterapeuten, hoppas på ett inlägg om det senare. Om du inte kollat ditt TSH-värde kan det vara en bra idé att göra det, men om du ligger under 2,5 så tror jag dock inte att du behöver något Levaxin. Jag tror att kroppen sköter detta själv mycket bättre än vad vi kan göra med mediciner så länge sköldkörteln är frisk och kan öka produktionen vid behov men du får väl höra vad zonterapeuten säger. Kram

   Gilla

 2. Tack för ett intressant inlägg! Jag tar också Levaxin sedan i slutet på förra året och när TSH kontrollerades sist låg värdet på 0,9 vilket min läkare tyckte var perfekt. Men i och med att jag också kommer att göra IVF om ett tag så är det väldigt bra att veta att IVF-medicineringen kan påverka TSH-värdet. Så tack för att du delar med dig!

  Gilla

  • Om du ligger på 0,9 så låter det som om du ligger jättebra. Om du behöver öka dosen vid stimulering är svårt att säga, antar att det delvis beror på hur stora doser hormoner du ska ta, men det kan vara en god idé att ta upp frågan med dina läkare. Lycka till!

   Gilla

   • Ja, precis. Jag ska ta upp det med läkarna så får jag se vad de säger. Det är bra att känna till att dosen kan behöva ökas för det är långt ifrån säkert att de annars skulle upplyst om det… Tack! Lycka till du med! 🙂

    Liked by 1 person

 3. Kämpa på och ge inte upp din dröm om barn. Det är en lång och jobbig karusell, men varje försök behöver inte vara lika jobbig. Själv lyckades jag bli gravid vid 6 försöket. Min kropp var trött, väldigt trött men jag hade bestämt mig. Det var min läkare som gav mig det ”sista” hoppet när jag var på väg att ge upp. Hon delade med sig av sin egen ivf historia och berättde att det lyckades för henne vid 6 försöket. Det gav mig hopp. Det blev ”bara” 1 ägg sista gången till trots för hög dos (450), men det är allt som krävs 🙂 I dag är min underbara dotter 2 år och lyckan är fullständig. I min graviditet fick jag som du har hypotyreos och som förstföderska trodde jag det var normalt att vara så trött. Mitt TSH låg på 65! Nu mår jag bra, äter levaxin och är igång med Ivf igen och har tagit sprutor i 3 dagar. Så igen, kämpa på. När jag ser tillbaka på den jobbiga tiden utan barn, tittar jag på min dotter och tänker ”om jag gett upp”. Jag är föresten 40 år och de säger att chanserna är ganska små för mig och min sambo, men jag har inget att förlora. Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s