Tiden efter förra försöket

Det har varit ganska tyst på bloggen sedan förra försöket. Anledningen till det är att jag kraschade totalt ungefär en vecka efter att jag slutade med Progesteronet. Det följer samma mönster som vid mina tidigare behandlingar. Jag trodde att kraschen kanske berodde på att min ämnesomsättning kom i obalans pga alla extra hormoner men den här gången har vi ju haft bättre koll på TSH-värdet och ökat på Levaxinet för att undvika att TSH-värdet ökade. Symtomen har jag dock haft ändå; utmattning, depression, totalstopp i magen och rejäl viktökning. Det är iofs många hormonnivåer som åkt jojo i kroppen medan IVF-hormonerna gått ur och kroppen börjat producera ”de vanliga” så det kanske inte är så konstigt att jag mått kasst medan hormonerna börjar stabilisera sig på en mer normal nivå. De där första veckorna efter kraschen var värst, då orkade jag inget annat än att ligga i soffan hela dagarna och titta på TV-serier och äta godis. Jag insåg när jag låg där att det inte var hållbart att äta så mycket godis som jag gjorde så jag försökte sluta men då kunde jag plötsligt få väldig ångest och totalpanik över min situation och att inte komma vidare med mitt liv. Då började äta godis igen och den värsta paniken försvann, jag vet inte hur det är för er men för mig kan verkligen socker döva många otrevliga känslor.

Under den här perioden var jag också till vårdcentralen för min sjukskrivning på 25% tog slut och behövde bli förlängd. Jag träffade den här läkaren för andra gången och redan innan jag klev in hade han bestämt sig för att i slutet av augusti så skulle jag upp på 100% jobb. Jag försökte förklara att jag mådde jättedåligt nu efter min tredje IVF och att jag inte skulle klara att gå upp på 100% samtidigt som jag gjorde mitt fjärde försök i september. Hans respons på det var bara ”jaha, du ska försöka igen” med en ton som antydde att det verkade meningslöst. Jag har inte velat ha något om mina IVF-försök i sjukintygen då de går både till Försäkringskassan och flera personer hos min arbetsgivare och det har gått bra hittills. Nu började dock läkaren påstå att om Försäkringskassan frågade var han tvungen att tala om att jag gjorde IVF och om de visste att jag skulle göra mitt fjärde försök skulle de dra in sjukpenningen. Vid det laget var jag ordentligt ledsen och arg. Jag kände att han inte lyssnade alls när jag berättade om att jag mådde dåligt för i hans ögon hade jag mått dåligt så länge att nu var jag tvungen att ta mig i kragen och börja jobba 100% igen. Att sedan få kastat i ansiktet att det var meningslöst för mig att fortsätta med IVF ovanpå det… Även om det inte verkade som om han visste nästan något om IVF så var det nog det sista jag behövde höra av en läkare just då. Det slutade med att jag bara reste mig och gick därifrån.

Så låg jag där hemma i soffan igen och visste inte vad jag skulle ta mig till. Sjukskrivningen på 25% var förlängd till slutet av augusti och jag ville göra ett fjärde IVF-försök i september men att samtidigt gå upp i arbetstid är omöjligt för det orkar jag inte. I början av oktober har jag en jobbresa som jag inte kan ta mig ur så om det inte blir i september så får jag vänta till i november om jag ens skulle orka då efter uppgång i tid och jobbresa. Det här bidrog helt klart till paniken för jag har hunnit fylla 38 år och har tre misslyckade IVFer i bagaget så tid att vänta har jag definitivt inte. Nu har jag bokat en tid hos en annan läkare på vårdcentralen i början av nästa vecka och hoppas på lite mer empati och förståelse och en förlängning av sjukskrivningen i två månader till.

Jag har också haft mycket funderingar över resultatet av förra behandlingen. Det var den helt klart bästa omgången hittills med betydligt fler blåsor, ägg och embryon så det ger mig hopp inför fler behandlingar. Samtidigt så var inte kvaliteten den bästa på mina embryon. Av de tre embryon som det blev så var ett av topp-kvalitet och två medium och gick inte att frysa. Att inte få något till frysen efter att ha haft 10 blåsor under stimuleringen var en besvikelse och det var tungt att behöva slänga ett embryo. Inför kommande behandling var jag därför intresserad av om det var något vi kunde ändra för att förhoppningsvis få bättre kvalitet, särskilt som jag både läst om och hört av en läkare på kliniken att maxdos hormoner (450 IE) kan försämra kvaliteten. Jag ringde min nuvarande klinik och pratade med en läkare och han rekommenderade att göra exakt samma igen nästa gång, dvs Crash IVF med 450 IE Gonal-f. Jag har även kontaktat en annan klinik i Köpenhamn och de rekommenderar istället långa protokollet med 300 IE Gonal-f. Jag har ännu inte pratat med någon läkare på den nya kliniken men har ett samtal bokat imorgon. Det får bli ett annat inlägg senare med mer om valet av klinik och protokoll inför nästa gång.

Något som är gemensamt för både Crash IVF och långa protokollet (enligt anvisningarna från den nya kliniken) verkar vara att man börjar med antingen Orgalutran eller nässprayen sju dagar efter ägglossning. För att hinna bli klar med insättning innan min jobbresa så måste det schemamässigt bli behandlingsstart i den här cykeln och min ÄL är inte långt borta. Jag började mäta med stickor i lördags, eller jag trodde det iaf… Jag såg igår eftermiddag att jag lyckats mäta med graviditetstest istället för ÄL-test, ännu ett tecken på att jag ännu inte är helt med i matchen för sådana missar brukar jag verkligen inte göra. Idag lyckades jag iaf ta rätt test och det var bara ett jättesvagt andra streck så ÄL är nog ett par dagar bort och det är skönt för då ska jag hinna med ett besök hos min svenska gynekolog på torsdag och sedan beställa mediciner på apoteket utan allt för mycket stress.

Som jag skrev i början av inlägget så kraschade jag ordentligt under två veckor och det var även mina sista två semesterveckor. Att börja jobba igen har varit riktigt tungt och jag har egentligen känt att jag inte riktigt orkar 75% nu men kämpar på ändå och hoppas att det ger med sig. Trots de tunga två första veckorna börjar jag ändå vakna på något sätt och känna mig mer normal igen och jag hoppas att det snart omvandlas till energi så att jag kan ta tag i allt som måste fixas om det blir ett nytt försök nu.

Annonser

7 thoughts on “Tiden efter förra försöket

 1. Inte någon rolig period du går igenom just nu. Hur skulle det fungera ekonomiskt för dig om du gick ner i tjänst? Skippa sjukskrivning? För flera år sedan gick jag ner till 85% utan problem. Riktigt skönt. Men det märktes lite på kontot. Det är väl inte alla jobb som tillåter det eller går med på det.
  Jag har fått reda på att småbarnsföräldrar har ”rätt till” att få gå ner och jobba 80%. Men det är som sagt småbarnsföräldrar.

  Självklart vill du försöka en gång till ju. Jag hoppas verkligen att det ska gå vägen för dig.

  Stor kram!

  Gilla

  • Som singel får jag betala alla mina behandlingar själv och IVF är ju inte direkt gratis och med bara en inkomst så är varenda krona viktig. Om jag går ner i tid så påverkar det även en framtida föräldrapenning och det kommer bli knapert ändå på slutet när ersättningen går ner. Av de anledningarna så är det inte aktuellt att gå ner i tid om jag kan undvika det.

   Gilla

   • Det var det jag anade.
    Fan.
    Önskar jag kunde göra något. Ha något tips. Men det har jag inte.
    Hoppas läkaren ändrar sig.
    Kram!

    Gilla

 2. Oh no det låter inget vidare…. ❤ kram till dig! Stå på dig hos läkaren! Ditt välmående är viktigare än jobb. Kanske en god ide att gå ner i arbetstid som Madde skrev? Om det går för arbetsgivaren och ekonomiskt då….

  Gilla

  • Tack! Jag hoppas på en mer inkännande läkare nästa gång. Det är verkligen ett lotteri vem man får, jag har träffat alldeles för många olika på vårdcentralen nu och de är verkligen olika i sina bedömningar.

   Gilla

 3. Usch jag blir alldeles bedrövad när jag läser om ditt besök hos läkaren på vårdcentralen. Att han vill tvinga dig att börja jobba heltid, att han hotar att avslöja din ivf-behandling för FK. Läskigt när någon så oempatisk har hand om andras välbefinnande. Jag förstår att det måste vara oerhört tufft att möta en sådan person när du redan mår dåligt. Angående ångest och alla tankar som snurrar, har du någon samtalskontakt? Kanske kan det hjälpa att bolla tankarna med någon professionell. Via vårdcentralen kostar det inte mycket att gå till psykolog men kan kanske vara svårt att få tid. Stor uppmuntrande kram

  Gilla

  • Jag har haft samtalskontakt, eller snarare kontakter, medan jag återhämtade mig från utmattningssyndromet. Först gick jag privat hos KBT-terapeut för det var så lång kö hos vårdcentralen men sedan fick jag fem gånger hos vårdcentralen också. Jag kände från början att jag inte klickade med henne och sedan när hon inte bara en gång utan två gånger vid olika tillfällen mer eller mindre föreslog att ligga runt på krogen som ett alternativ till att bli gravid mha donator gav jag liksom upp… Den privata var dock jättebra och hon blev rätt upprörd när jag senare gick tillbaka till henne och tyckte att det hon på vårdcentralen sagt var snudd på integritetskränkande.

   Jag tror det är bra att gå och prata med någon och jag lärde mig tekniker då som jag även använder nu. Den här gången tror jag dock att det är fysiska orsaker till mina mörka tankar då mina dippar följt exakt samma mönster tidsmässigt efter alla mina behandlingar. Jag sa till och med till en vän som jag pratade med när jag mådde som sämst att ja det är piss nu men om några veckor kommer det kännas bättre igen när kroppen börjar komma i balans och det stämmer, nu efter dessa några veckor mår jag betydligt bättre och jag känner en stadig gradvis förbättring allt eftersom dagarna går. Så när det händer efter nästa behandling är det bara att bita ihop och vänta ut det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s