IVF 4: Äggplock imorgon

Det har varit lite tyst här under veckan och det är för att det har varit lite för mycket annat runt mig så något fick plockas bort och det blev bloggen. I tisdags var jag iväg på annan ort med jobbet och det blev en 13h-dag inklusive restiden och det tog några dagar att komma igen efter det.

I torsdags var jag hos min svenska läkare och gjorde ett VUL. Min slemhinna såg fin ut som vanligt och var 11 mm och tre-skiktad. Däremot hade inte blåsorna växt så bra som jag hade hoppats. På höger sida hade jag tre blåsor på 16, 7 och 5 mm, och på vänster sida var det också tre stycken på 21, 14 och 10 mm. Nu efteråt har jag sett i pappren från Danmark att vid mätningen så ska man mäta blåsan två gånger som ett kors och sedan ta medelvärdet men min svenska läkare mätte bara på längsta stället så den på 21 mm var nog lite mindre då den var rätt avlång. Under hans VUL så är jag med och är sekreterare så jag tittar också på skärmen.

Av de sju små blåsor som fanns i äggstockarna när jag började stimulera så är det alltså bara tre som orkat växa till ordentligt så jag ska nog inte räkna med att det blir mer än högst 2-3 ägg ut imorgon. Sedan har jag vid tidigare behandlingar haft en del ägg som varit omogna och sedan kanske inte alla befruktas och delar sig som de ska. Att få något till frysen är nog kört och det kan även bli så att det inte blir någon insättning alls om jag har otur. Jag tror att läkaren resonerar likadant för jag har fått tid för uppläggning på onsdag, dvs två dagar efter plock, och jag tror att de oftast gör uppläggning tre eller fem dagar efter plock men antagligen vill man inte riskera att alla äggen dör innan uppläggning (de har fått hela min tidigare historik så de vet att det inte varit så bra utfall med mina ägg). Loppet är inte kört, det behövs ju bara ett guldägg, men jag tycker det är bättre att åka dit med rimliga förväntningar.

Efter VULet ringde jag den danska kliniken för att meddela resultatet men det fick jag inte för jag var tvungen att maila in det. Det kändes lite onödigt tyckte jag men vi la på och jag skickade ett mail istället. Precis när jag gick in på ett möte plingade svaret till i telefonen och sedan satt jag där hela mötet och ville läsa för mötet skulle hålla på så länge att jag inte skulle hinna ringa kliniken igen innan de stängde om jag hade några frågor. Så tog äntligen mötet slut och jag kunde läsa att jag fått tid för plock på måndag och uppläggning på onsdag och jag skulle ta Ovitrellen lördag kväll, fortsätta med Gonal-f tors-fre och ta sista Synarelan lördag morgon. Men vänta nu, jag har ju bytt från Synarela till Suprefact, hur ska jag göra med Suprefacten då? Tyvärr hade kliniken stängt så jag skickade ett nytt mail när jag kom hem. Svaret kom fredag morgon och det var bara en mening, ta sista Suprefacten fredag morgon, och ingen instruktion om hur mycket. Jag började räkna och kom fram till att det då skulle bli tre dygn mellan sista medicinen som hämmar ägglossning och plocket, kunde det stämma? Det sista jag vill är att äggen ska lossna för tidigt så det blev till att ringa kliniken igen. Hon som svarade tyckte nog också att det lät som lång tid emellan och blev osäker och skulle försöka få tag på en läkare att fråga. Efter ett tag ringde hon tillbaka och sa att det var rätt med sista dosen fredag morgon för Suprefact var mycket starkare än Synarela. Hon sa inte heller något om dosen och jag glömde att fråga så nu hoppas jag att de 0,2 ml Suprefact som jag sprutade in i fredags är tillräckligt för att hålla äggen på plats tills de sugs ut imorgon.

Igår tog jag alltså sista sprutan för den här gången och sedan städade jag undan alla använda sprutor och överbliven medicin. Det är skönt att ha det gjort innan ifall det inte blir någon insättning, jag hade inte gjort det första gången och det var tungt att behöva se grejerna när jag kom hem utan embryo. Då jag har ett visst kontrollbehov och då jag har rätt många av de billiga graviditetstesterna liggande så gjorde jag ett test imorse för att se om Ovitrellen gått ut ordentligt i kroppen. Efter 10 minuter kunde jag se ett jättesvagt andra streck på testet. Jag tvivlade egentligen inte på att sprutan gör det den ska men jag gillar att mäta saker. Sedan är det på sätt och vis lite skönt att se att testerna faktiskt funkar och ger utslag när det finns hCG i kroppen, jag kan bli lite nipprig när jag står och försöker urskilja det där andra strecket i slutet av ruvarperioden.

Om några timmar sätter jag mig på bussen ner mot Köpenhamn. Jag har hittat ett billigt hotell nära centralen som duger att bo på en natt och det är skönt att få sova ordentligt natten innan plocket. Första gången tog jag nattbussen ner och sov knappt någonting och det är onödigt slitigt när jag ändå ska utsätta kroppen för ett ingrepp. Sedan finns ju oron där för om det blir förseningar så att jag inte hinner fram innan äggen släpper… Nej, det är klart bättre med en hotellnatt.

Det ska bli spännande att se hur jag reagerar på det morfinliknande preparatet imorgon. Vid mina tidigare plock tog jag alvedon innan och sedan fick man bara lokalbedövning men på min nya klinik får man både lugnande och morfinliknande (vilket man verkar få på de flesta kliniker i världen). Jag funderar på att hoppa över det lugnande vilket jag tror är ett lätt sömnmedel för jag vill hellre vara klar i huvudet efteråt men morfinet tar jag gärna emot då mitt förra plock gjorde rätt ont. Får se hur klar i huvudet jag känner mig efter lite morfinliknande dock, det kanske blir en trevlig busstur hemåt sedan.

Annonser

8 thoughts on “IVF 4: Äggplock imorgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s