IVF4: Två ut och två kvar

Inställde mig på kliniken kl. 9:00 imorse. I receptionen blev jag upplyst om att jag enligt dansk lag var tvungen att lämna ett blodprov för test av HIV och Hepatit i Danmark för att få göra fertilitetsbehandlingar och att det kostade 800 DKK (straxt över tusenlappen i svenska kronor). Då jag gjort tre IVFer och två inseminationer på en annan dansk klinik och de tyckte att det räckte med mina svenska blodprov och jag har inte hört om detta från någon annan så jag tyckte att det var väldigt konstigt men fick ändå gå iväg till sköterskan och bli stucken i. Sedan fick jag en nål i den andra armen för att få smärtstillande i under plocket och så fick jag sitta och vänta en stund. Jag bad om att få slippa sömnmedlet de använder som lugnande då jag hellre ville vara klar i huvudet efteråt.

Så var det min tur. Läkaren började med att titta lite och spola rent med vatten. Sedan la han lokalbedövningen som jag inte kände alls den här gången, och sedan kom sköterskan och sprutade in det morfinliknande medlet i armen. Ganska direkt blev det ordentligt snurrigt i huvudet men annars tyckte jag inte att det var så stor skillnad mot att göra plock utan, det kändes ungefär lika mycket (eller lite i mitt fall). Det kändes lite när läkaren stack in nålen i den första blåsan, det känns ungefär som mensvärk, men som sagt så tycker jag inte att det är så farligt. Jag måste säga att för mig är det jobbigare mentalt än fysiskt att göra äggplock, tanken på den där långa grova nålen gör ondare än själva sticken och idag råkade jag se den innan de drog igång, det är bättre om jag inte gör det…

Tre blåsor plockades på vänster sida. Ganska direkt frågar sköterskan ”såg du ägget på displayen”? Jo jag hade sett något flimra förbi men det gick för fort så vi skulle titta efter det andra ägget istället. Det gick inte heller så bra, embryologen letade länge men den blåsan var tom. I den tredje fanns det ytterligare ett ägg men det var gojs runt så det var lite svårt att se. På höger sida gick det sämre. Det visade sig att min blyga högra äggstock låg precis ovanför livmodern, dvs väldigt högt upp. Läkaren höll på och klämde och ruskade på mig ett bra tag för att försöka flytta på äggstocken men till slut gav han upp och sa att den var skymd och att han skulle behöva sticka genom livmodern och det skulle göra mer skada än nytta, det var något med slemhinnan (danska efter smärtstillande är inte helt enkelt). Fan också! Bara två ägg från den vänstra och så finns det två blåsor på den högra som antagligen skulle ha gett ett eller två ägg till och så blir de kvar där inne. På höger sida skulle det alltså bli en vanlig ägglossning och det blev det, efter en del molande på höger sida när jag satt på bussen hemåt så fick jag ÄL-smärtor lagom när jag kom tillbaka till Göteborg vid 17:30.

Precis innan jag skulle gå ut ur behandlingsrummet så pratade jag med embryologen. Jag ville höra hur det skulle bli med insättningen då jag fått tid på onsdag kl 13:15 och för att hinna ner så måste jag ta ett tåg som går innan kliniken öppnat och i mailet stod det att eventuellt kunde dagen ändras. Ja så var det, på morgonen på onsdag kunde de rekommendera att jag skulle komma på torsdag istället. Hon var inte den trevligaste personen jag träffade där men jag lyckades förklara att jag kan komma antingen onsdag eller torsdag så det får bli insättning på onsdag även om hon hellre skulle vilja odla en dag till. Sedan frågade hon om jag ville ha tillbaka båda. Jag sa då att jag helst vill vänta och se vad de har för kvalitet i så fall för jag vill inte sätta tillbaka två om båda har toppkvalitet och det ena går att frysa. Då sa hon att de bara fryser blastocyster, inte 2-3-dagars embryon och det var inte vad jag uppfattat från överläkaren när vi talades vid på telefon och han sa att blastocystodling gjorde de bara om man fick ut många ägg då det är en risk med långtidsodling. Hon sa också att på dag två kunde hon inte säga något om kvaliteten vilket jag tyckte var konstigt då de kunde det på min förra klinik. Läkaren rekommenderade mig att sätta tillbaka båda om det blir aktuellt men jag skulle få tänka på saken till på onsdag. Till sist ville jag dubbelkolla att de skulle göra ICSI men då började embryologen argumentera med mig för det skulle det inte göra enligt henne. Det tog flera försök men till sist godtog hon efter att sköterskan ställt lite ledande frågor att det var mitt fjärde försök och att jag behöver ICSI. Sedan gick jag ut och vilade och åt knäckebröd och drack saft tills det slutat snurra i huvudet.

Tills jag (förhoppningsvis) ska tillbaka på onsdag måste jag alltså ha bestämt mig för om jag vill ha tillbaka två embryon. Jag måste också ha bestämt mig för om jag ska köpa en tre-pack eller ej. Den här gången gick det ju betydligt sämre om än sist om tittar på antalet ägg (då fick jag ut sex stycken) men ”målet” nu var ju färre ägg men med bättre kvalitet och jag vet ju inget om kvaliteten än. Förra gången plockade de även ägg från den högra äggstocken (jag vet inte om de stack igenom livmodern då iofs) men om de inte vill riskera att plocka från höger på nya kliniken är det värt det att fortsätta med IVF om jag bara får ut ett par ägg från vänster äggstock eller har jag nästan samma chans med insemination? Om jag fortsätter, vilken klinik ska jag köra vidare på, den nya eller den gamla? Det hade varit bra att få prata med en läkare på nya kliniken om hur jag går vidare med nästa behandling innan jag behöver bestämma mig men jag vet inte om det är möjligt innan onsdag lunch. Det är inte kört än men med bara två ägg är ju inte oddsen riktigt på min sida så jag är redan inställd på att det inte kommer lyckas den här gången heller.

Nu ska jag försöka smälta min omtumlande dag och bearbeta besvikelsen över att att det bara blev två ägg och ägget/äggena som gick till spillo. Sedan har jag viktiga beslut att fatta innan onsdag.

Annonser

10 thoughts on “IVF4: Två ut och två kvar

 1. Hej! Jag har aldrig kommenterat på bloggar förut, följer inte så många heller 🙂 men jag har följt din blogg här ungefär ett år och vill bara få berätta lite om mina upplevelser. Du tvekar om huruvida sätta in två ägg ifall det blir tvillingar va? Jag är frivilligt ensamstående mamma, var i Danmark för ett år sen och resultatet är två små fantastiska fyra-månaders bebisar. Och jag vill bara säga att det är helt underbart med tvillingar! Mitt råd är: våga chansa! Det är verkligen något speciellt och få förunnat och jag tror inte någonsin du skulle ångra ditt beslut om det skulle bli två. Inte så att det inte är tokigt jobbigt också men redan efter ett par månader märker jag att de har stor glädje av varandra och det blir faktiskt lättare och lättare för varje dag. Jag känner mig så tacksam att de har varandra, de har ju bara en förälder så den extra tryggheten känns oerhört viktig. Jag hoppas verkligen att det går vägen för dig den här gången! Du är så stark som gör det här. Jag håller tummarna!

  Gilla

  • Hej Linn! Kul att höra från någon som följt mig länge på den här resan. Du har rätt, det är rädslan för tvillingar som får mig att tveka även om det av de orsakerna du nämner även finns något väldigt lockande med tanken. Tyvärr bor resten av min familj långt bort så jag har ingen ”inbyggd barnvakt” för avlastning. Sedan känns inte min kropp riktigt i form för att klara en tvillinggraviditet och då ökar riskerna för oss alla. De ringde från kliniken för någon timme sedan och berättade att jag har två embryon som väntar på mig så jag får fundera några timmar till. Lutar åt två ändå för att öka chansen för ett barn men vi får se hur det blir.

   Gilla

   • Hej!
    Jag hoppas så att det gått bra för dig idag och håller tummarna förrätt fett positivt plus snart! 🙂 Jag förstår också osäkerheten till att sätta in två och ska inte säga att jag har facit i hand än men vill ändå dela med mig av min erfarenhet. Jag är visserligen inte ensamstående men har gjort fyra färska ivfer där jag aldrig fått embryon till frysen, alltid har ett halvbra kastats och ett satts in. Resultatlöst. Femte och sista gången fick vi sätta in två (varv båda var av näst bästa kvalitet). Jag hade gett upp hoppet om att någonsin få ett plus så valet var ändå ganska lätt. Sannolikheten för två kändes låg. Men så som av magi! Jag är nu gravid med mina underbara tvillingar i vecka 24 och är så galet lycklig att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Visst är det jobbigt fysiskt, kroppen är trött och sliten, men jag tänker som så att det här är sista gången jag är gravid och jag får två barn på en gång! Oron just nu är förstås större men oron för att ev inte kunna ge ett barn ett syskon i framtiden kommer jag slippa sedan eftersom de redan från början har varandra. Det är bara att intala sig att man kommer att orka nu, både under graviditeten och småbarnsåren. 🙂 Önskar dig lycka till nu, hur du än väljer att göra. Måste också säga att jag beundrar dig (er) som går igenom ivf själva utan stöd från en partner, vilken sjuhelsikes bedrift, starka kvinnor! 😀 Kram!

    Gilla

 2. Hej!

  Har bara scrollat som hastigast, men vill bara säga heja, jag hoppas det går vägen! Undersöker nu själv möjligheten till insemination som singel, och närmar mig den, för mig, sorgliga insikten att jag faktiskt snart måste bestämma mig för om jag ska göra detta själv, eller riskera att förbli barnlös.

  Ska läsa mer sen, men vill bara säga att du är MODIG! Inspirerande! Kram L

  Gilla

  • Hej, kul att du hittat hit! Som ny på det här området så kan jag rekommendera dig att gå med i Femmis, där kan du få många svar på dina frågor och hjälp på vägen. Jag vet inte hur gammal du är men om du är 35 eller äldre är mitt råd att vänta inte, kör på! För en del funkar det på första försöket men för andra är det svårare och åldern är en väldigt viktig faktor.

   Gilla

 3. Hej,
  Jag har ju gjort samma resa som du 5 gånger och jag tror du är på ”min” klinik nu, kan se det framför mig och känner igen resonemanget (sen årsskiftet fryser de endast långtidsodlade, dvs 5-dagars) hos dem. Jag är väldigt nöjd med kliniken och diskussionerna vi haft om olika behandlingar, har gjort 3 hos dem och har 2 blastocyster i frysen (vilket jag aldrig trodde), men det ska kännas rätt för dig. Försök få en tid att tala med läkaren så du kan försöka fatta ett beslut om du ska vara kvar där eller gå tillbaka till din förra klinik /eller en ny.
  Jag har stått i valet 1 eller 2 ägg och det är väldigt individuellt hur man resonerar. Härligt att höra om mamman till 2 som är så positiv, jag tror också det kan vara underbart med 2, men också otroligt jobbigt…. jag har nog fokuserat mer på problemen och riskerna snarare än fördelarna, och där är man ju olika! Har svårt att ge dig råd, men lita på magkänslan.
  Hoppas du får ett positivt besked imorgon och att du kommer fram till beslut som känns bra.
  Önskar dig lycka till!!
  Håller tummarna,
  Kram
  Sandra

  Gilla

  • Tack Sandra! Ja, nu är vi nog på samma klinik igen. Jag ska prata med läkaren innan insättningen idag så vi får se vad han säger. Har varit nöjd förutom att min kropp svarade dåligt på stimuleringen och att det inte gick att plocka på höger sida och det är ju även min kropps fel. Hur det blir i fortsättningen beror på hur de tycker vi ska ändra till nästa gång om det blir fler gånger där.

   Gilla

 4. Håller tummarna för dig! ❤ kan förstå att du funderar över ett eller två.., ( speciellt kanske när du är ensamstående just nu) Min läkare sa så här: sätter man in två är det ungefär lite större chans att vinna, så som man tar två lotter… Behöver ju inte bli tvillingar. Fast man får ju fundera innan ( blir nog chock oavsett) 😉 Själv skulle jag gärna få tvillingar, om det nu blir så . Står inför min ( vår) tredje färska ivf , sista gratis försöket innan blir privat klinik. Lite läskigt med …. Men känner mig pepp denna gång. Börjar med spray på söndag…. Så detta tillfälle ska jag sätta in två om det finns möjligheten. Lycka till nu! Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s