Samtal med läkaren

I början av veckan hade jag telefontid med kliniken för att prata om vägen framåt. När jag bokade tiden sa de att läkaren som gjorde mitt senaste plock skulle ringa upp mig och jag har funderat över om jag skulle ringa och boka om tiden för att få prata med chefsläkaren istället då det är honom som jag diskuterat tidigare behandlingsupplägg med och fått stort förtroende för. Jag ringde aldrig och bokade om tiden och blev därför glad och lättad när telefonen ringde och det var chefsläkaren i andra änden.

Vi började med att prata lite om det senaste försöket. Jag har funderat mycket på om jag gjorde något fel med Suprefactsprutorna och det var därför mina två stora blåsor på vänster sida försvann. Tydligen hade jag gjort som man skulle, trots att det gick tre dygn mellan sista Suprefacten och plocket så var det så det skulle vara då den medicinen är mycket starkare än Synarela. Varför blåsorna var borta kunde han inte svara på men en gång på 200 så ägglossade blåsorna i förtid, jag som trodde att de alltid satt säkert på plats så länge man tog medicinen enligt schemat… Att det nu inte blivit några embryon för återföring två gånger av fem och det faktum att jag får ut så få ägg tyder på låg äggreserv och dålig kvalitet och han nämnde att det kan vara ett alternativ att gå vidare med äggdonation om det är något för mig. Inte så kul att höra men ändå skönt att få bekräftat det som jag själv tänkt, och det gör det också lättare att börja släppa tanken på IVF och gå vidare mot äggdonation.

Jag har dock ett försök kvar på min tre-pack så det blir en IVF till. Den här gången vill jag inte vänta för länge för jag har redan väntat så länge (har hållit på med det här i två år nu…) och jag är lite otålig att gå vidare. Samtidigt vill jag ge mig själv chansen att kunna fokusera på nästa försök som med stor sannolikhet är det sista och inte behöva stressa med jobb och ljuga när jag måste vara borta så jag bestämde mig för att lägga nästa försök i juli under min semester. Det kommer inte att bli så mycket annat inplanerat då jag måste kunna åka till Köpenhamn för alla undersökningar men så får det bli.

Vi pratade ett tag om olika alternativ på upplägg inför nästa försök. Ett alternativ var att testa med Pergotime och se om jag svarade med flera ägg men då jag redan testat det under mina inseminationer och ändå inte verkade få mer än ett ägg så var det inte ett bra alternativ. Crash är det protokoll som jag fått ut flest ägg med men min nuvarande klinik tror inte alls på den metoden så den rekommenderar han inte. Jag kunde få testa kort protokoll om jag ville men då blev jag tveksam då jag fick ut två ägg första gången som sedan inte delade sig och sedan bara ett ägg som blev ett halvtaskigt embryo vid andra försöket. Första gången med långt protokoll fick jag ju åtminstone två topp-embryon av mina två ägg och det fanns fler blåsor som den gången tyvärr inte gick att plocka. Vi enades därför om långt protokoll igen med nedreglering med Suprefact. Den här gången ska jag dock ta 200 IE Gonal-f och 150 IE Menopur. 300 IE är det högsta de brukar ge på min klinik men om man blandade dessa preparat kunde vi öka dosen något.

Han frågade också om jag bytt donator någon gång och det gjorde jag efter att det inte blev några embryon efter första IVF-försöket men sedan har jag kört på samma. Till sista gången tyckte han att jag kunde testa att byta igen ifall att det kan göra någon skillnad. Han poängterade dock att det antagligen är kvaliteten på äggen som är problemet.

Nu har jag alltså en plan klar med nytt försök i början av juli och graviditetstest lagom när jag ska börja jobba igen om jag gissat rätt med datumen och får igenom mina semesterönskemål. Jag har redan fått mina recept och ska boka in en tid hos min svenska läkare snart för att få dem ”översatta” så att allt är klart för sedan har han semester när det är dags för mitt försök.

Detta sista försök gör jag mest för min framtida sinnesros skull (och för att det redan är mestadels betalt) men jag tror inte på att det ska gå vägen. Därför börjar jag redan göra lite efterforskningar om äggdonationskliniker för att förhoppningsvis komma iväg för ett försök redan i september. Det är så klart en sorg att överge mina egna ägg men det finns också en lättnad i det. Räknarna nollställs och jag har drygt 50% chans att bli gravid på ett försök, sådana odds har jag aldrig haft. Plötsligt finns det hopp igen.

Annonser

8 thoughts on “Samtal med läkaren

 1. 50% låter väldigt lovande! Vi fick avbryta vårt försök men jag hade bara 1 ägg som växte, 3 omogna. Nu verkar det som att de vill ge mig högre dos för nästa gång. Tror nog vi får ta donerade också. Har ju bara gjort 1 IVF och 1 avbrytet, maken hamnade på sjukan (så bittert), men utslaget har ju varit liknande, två på varje, med 1 som blir stort nog. Jäkla skitkropp, man blir ju så less.

  Liked by 1 person

  • Jäkla skitkropp är en rätt bra sammanfattning… Hoppas det går bra för er! Jag börjar mer och mer se fram emot att byta till ÄD. Med ägg från en bevisat fertil 25-åring borde det kunna gå vägen och jag kan lämna IVF-träsket bakom mig, äntligen.

   Gilla

 2. Va glad jag blev när jag såg att du skrivit ett inlägg. Du har funnits mina tankar! 🌹Låter som att läkaren du pratat med är väldigt vettig ändå och bra att prata med. Jag håller mina tummar för dig, stenhårt! ♡

  Gilla

  • Tack fina du! Vi har ju följts åt ett tag nu på den här resan och bloggen och de jag fått kontakt med här har verkligen varit ett större stöd än jag någonsin trott. Jag har fått stort förtroende för den här läkaren och jag uppskattar att jag får vara med i samtalet och delvis vara med och bestämma. Nu får vi se hur det går…

   Gilla

 3. Den där chefsläkaren låter ju alldeles toppen! Idérik och planerande, men ändå försiktig och hör dina tankar. Att du orkat i hela två år med detta är ju enormt, men jag antar att sinnet och kroppen börjar bli trött. Jag hoppas innerligt att det tar sig snart🙏 Kram!

  Gilla

 4. Håller tummarna för dig! Hittade precis din blogg o vi är (som några andra här också :)i väldigt liknande situationer. Jag har gjort några misslyckade ivf försök och börjar också snegla mot äggdonation eller adoption. Tuffa grejer en går igenom.. Bor också i göteborg så vore trevligt att ha kontakt med någon i liknande situation! /Rebecca

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s