V. 28: Förlossningsinformation och foglossning

Så börjar v. 28 lida mot sitt slut och så även andra trimestern. Medan jag kämpade med illamående och trötthet i den första trimestern så var det just den andra jag såg fram emot då jag läste på många ställen att de flesta mådde toppen under just den andra trimestern. Även om det var viss fördröjning på mitt välmående, det kickade in först runt v. 20, så har jag också mått toppen ett tag. Nu finns det dock indikationer på att den tredje trimestern kommer bli jobbigare. Jag har som jag skrivit om tidigare fått problem redan med sömnen så jag är trött igen och i fredags så hade jag ganska ont i bäckenet så det verkar som om det är foglossning på gång. Jag har haft känningar tidigare också med lite småont i bäckenet och det har känts som träningsvärk i låren men det har inte påverkat mig så mycket utan jag har fortsatt med mina aktiviteter som vanligt. I fredags var det dock jobbigt att gå och jag fick ta hissen på jobbet. Nu har jag tagit det lugnt ett par dagar och bäckensmärtan har gett med sig men jag känner en del i benen så jag får nog vara lite försiktig med min kropp nu så att det inte blir värre. Jag ska prata med min BM om det här nästa vecka, hoppas hon har några bra tips eller hjälp. Jag har läst lite och tydligen ska man undvika vissa aktiviteter för att spara på ryggen som att bära tungt och dammsuga. Att slippa släpa hem matkassar och städa hade ju varit trevligt men som ensamstående så blir det problematiskt att undvika dessa aktiviteter under de kommande tre månaderna, kanske dags att kolla upp butikernas hemkörningsalternativ. Det jag hoppas mest på är dock att detta bara är en kort övergående fas som vissa andra saker varit och att jag kan fortsätta må bra.

Magen har äntligen börjat växa lite men det är många på jobbet som har blivit förvånade den här veckan när jag presenterat min ersättare och förklarat att jag ska vara mammaledig. I magen är det rätt mycket aktivitet och det verkar som om det börjar bli trängre för pyret för rörelserna börjar ändra karaktär. Det är fortfarande en del sparkar men det har också blivit en hel del av mer ålande eller böljande karaktär som jag antar är när hen byter ställning. Det är väldigt svårt att beskriva hur det här känns 🙂 På kvällarna när jag sitter i soffan kan jag ofta se hur magen hoppar och böljar när pyret håller igång men när jag lägger handen på för att känna rörelserna utanpå så blir det oftast helt lugnt så det kan vara en liten retsticka där inne.

IMG_5533I veckan var jag även ute på Östra sjukhuset på förlossningsinformation. Man skulle helst gå på det innan föräldrautbildningen på MVC och då ingen av dessa aktiviteter hålls under sommaren så måste alla vi som är beräknade under sommarmånaderna gå innan midsommar även om det kändes i tidigaste laget för min del. Jag får erkänna att jag hade väldigt låga förväntningar innan jag gick dit men blev istället positivt överraskad. Det var en BM som på ett bra och tydligt sätt förklarade en massa saker som är bra att veta från hur man ska veta när det är dags att åka in, vad man ska göra då och saker att tänka på under förlossningen till parkering och rumsfördelning. När hon kom till vad som kan vara lämpligt att ha i förlossningsväskan så tyckte jag att det var lite kul när hon kom till den sista punkten som handlar om att ta med saker för att göra rummet personligt, något kanske jag tar med mig men det blir nog inte vare sig ett högtalarsystem eller ljusslinga 🙂 Efter informationen känner jag mig lite tryggare inför bemötandet där när det blir dags och jag fick lite uppslag på saker jag ska ta med i mitt förlossningsbrev för att förhoppningsvis få en så positiv upplevelse som möjligt under och efter förlossningen.

Annonser

3 thoughts on “V. 28: Förlossningsinformation och foglossning

    • Ja krämpor är ju inte så mysigt men just foglossning är ju kroppens sätt att anpassa sig för att det alls ska gå att få ut bebisen så egentligen är det väl positivt 🙂

      Gilla

  1. Hej! Hittade din blogg av en slump. I april blev jag mamma till en ljuvlig liten pojke med hjälp av embryoadoption (donation). Jag bor också i Göteborg. Du får gärna maila mig om vad som helst om du har lust!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s